• Postet av oyvind
  • Den 22 oktober, 2017

  • Lagret under Nyheter

  • Ingen kommentarer

171028 Erik Bye - temadag

plakat-1710281

FYRLYKTA fyller 10 år “omtrent på denne tida” og markerer dette med en temadag for “høvdingen” som bodde mesteparten av sitt liv på Hvalstad,- men som hadde hele verden som tumleplass. Den 13 oktober var det 13 år siden han døde,- og han er dypt savnet i mediebildet og samfunnsdebatten

Han så «utenfor»-menneskene og trakk dem frem i lyset med kjærlighet og respekt;-De utviklingshemmede som fikk spille  «Folk og røvere- » i beste sendetid, Uteligger-Ole, Krigsseilerne, hverdagssliterne, Fru Evensen på kirkegården - -.

Han var klar og ofte krass i sin kritikk av krig, makthavere og urett, og ikke minst hvordan urbefolkningen er blitt behandlet av oss europeiske kristne kolonister;  Jfr diktene om Hersker og narr, To passasjerer , Diktene fra St, Leonards krypt, Jakten på Mangas Coloradas,–.

Han samlet nasjonen rundt radioapparat og TV til sine programmer, som alltid bød på meningsfull underholdning av høy kvalitet;- Vi går om bord, Lørdagskveld med Erik Bye, Søndagsposten sammen med Prøysen og Otto Nielsen, Idèbanken, - -.

Erik Bye var et helstøpt og raust menneske,- ingen helgen, men vidtfavnende og rak i ryggen.

Ikke minst vil hans dikt og sanger bli stående som bautaer lenge etter at minnet om hans person falmer og blir uklart. Han hadde stor respekt for «ordet»  og diktere, og kalte seg selv bare en «rim-smed». Men dette er beskjedent, for hans dikt er av høy kvalitet, både i form og innhold,- her finnes intet billig «hjerte-smerte»-rim. Det er fristende å trekke frem Sivles ord om merkesmannen Tord Foleson i slaget på Stiklestad, om at «Merket det stend, om mannen han stupa».

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Skriv en kommentar...