• Postet av oyvind
  • Den 15 mars, 2017

  • Lagret under Nyheter

  • Ingen kommentarer

Strålende konsert og “stinn brakke” på Oslofjordmuseet

«FYRLYKTA – Erik Bye visescene» hadde denne gang flyttet sin årlige hyllestkonsert av «høvdingen» til maritimt miljø i Vollen.  Trine Bendixen, Bærums kraftfulle kultursjef gjennom mange år, og nå leder i Oslofjordmuseets venner,- hadde invitert til å brukes museets storstue  for konserten. Arrangøren var litt spent på konkurransen med Holmenkollrennene denne søndagen,- men det var det ingen grunn til. Allerede fra 16-tiden var de første på plass i kafeen, og kombinerte utstillingsbesøk med kafèliv og konsert,- rene Kinderegget altså. . Og før konsertstart kl 18 var det smekkfullt.

FYRLYKTA er inne i sitt 10’de år, og har hatt mange vinklinger og artister for disse årlige konsertene (Sjømannskoret, Lars Klevstrand, Geirr Lystrup, Norske Kammersangere, Ingeborg Hungnes, Ulf Øien-

Denne gang ble det satset på gode lokale krefter, der også Asker Mannskor deltok for første gang

Konsertens røde tråd var hvordan Erik Byes møter med enkeltmennesker og maktovergrep/urett hadde inspirert hans diktning og sanger.

Etter å ha blitt hilst velkommen av Trine Bendixen, åpnet konserten med diktene «Erik Bye har mønstret av» (Magne Larsen) og «Og dikteren sa» etterfulgt av «Oles vise». Og for å sitere Erik Bye:»Å møte mennesker gjør man ikke uten å bli merket av det”. Vi fikk deretter bli med på Eriks opplevelser av sin far-operasangeren (“Da far min sang” og “Det seiler en båt”),  møtene med fjøsløkt-kjerringene under flukten til Sverige under krigen(” Flyktningminne 1944″), krigsopplevelser fra borgerkrigen i Biafra og «To passasjerer på samme fly» med tilbud om hhv giftgass/leketøysbomber og mat/medisiner til de stridende parter. Erik engasjerte seg sterkt for krigsseilernes sak, og sangen «Guttane» om de torpederte norske sjøfolkene som havnet på crazyhuset i Halifax setter ting i perspektiv.

Erik hadde evnen til å se «de usynlige»,- og sangen «Portrett i januar» om den enslige gamle enken som steller mannens grav,- er en menneskevarm og rørende skildring som også har den Bye’ske piskesnert i seg. Erik var opptatt av urbefolkningen, og den hvite manns overgrep mot disse, og vi fikk høre hans dikt om indianerhøvdingen «Mangas Coloradas»-den ubeseirede,  som ble forrådt og myrdet av hvite soldater. Erik hadde USA som sitt andre fedreland og kjente landet og ikke minst de norske utvandrermiljøene særdeles godt. Hans vise «Land and Sky» handler om Crazy Ole som bygde seg sitt eget fjell ute på den paddeflate prærien, for å få ro i sjela og noe å feste blikket på.

Interessen for historien er dypt fundert i Erik Bye, og flere av våre gamle regenter har fått sine dikt/sanger, bl.a Margareta og Magnus. Men denne gang var det Olav Kyrre og hans kvinnelige skald Vilborg som ble besunget(“Vilborg og Olav kongen”). Videre i det kongelige landskap fulgte «Jørgen Hattemaker”, som Prøysen dedikerte til Erik Bye. Her ble for øvrig publikum invitert med på allsang, noe tydelig var velkomment. Diktet til sin kjære Tove «Det vakreste bildet», og til sine døtre «Vesle jente» ble betagende fremført før solopartiene ble avsluttet med to «barnesanger for voksne» ; «Ikke alle høns er burhøns» og «Vårherres klinkekule»;- begge med Eriks mangelags perspektiver og snert.

Solosangene ble fremført med innlevelse og kvalitet av Liv Stenersen, Steen-Vidar Larsen og Øyvind Kjus, som også var konferansier. Flere av sangene var tonesatt av artistene selv. Per Jacob Gisholt akkompagnerte på piano gjennom hele konserten, aldeles flytende og praktfullt.

Underveis og til avslutning stilte Asker Mannskor opp med sin dirigent Inger Farstad og serverte mannskorsang av beste merke i «Anna Lovinda», «Whoop Jamboree», Gå til Onkel» og «Skomværvalsen».

MERK: Alle fotos er brukt med tillatelse fra fotografen Tordis Ødbehr.

Oppsummert; En flott og variert konsert med et fulltallig og fornøyd publikum. Sitat fra en av disse:»Stor takk for flott konsert. Helheten til Erik Bye ble løftet frem,- det ble både tårer og latter for min del»

Noen videokutt fra konserten:

Vårherres klinkekule

Flyktningminne 1944

Portrett i januar

Skriv en kommentar...